Posted on

Rasmus slukkede cykeldrømmene, da forholdet til mad tog overhånd

Privatfoto

En stor karriere som professionel cykelrytter smuldrede gennem fingrene på Rasmus Byriel Iversen. I starten af sine 20’ere måtte han træffe et valg, der ville slukke drømmene, men også et valg, som ville befri ham fra sin sygdom.

Af Mathias Høj

Den professionelle karriere som cykelrytter var i fuld gang, da Rasmus Byriel Iversen måtte stoppe op. Han havde realiseret drømmen om at køre på WorldTouren, der er det ypperste niveau i cykelsporten, og han havde gennemført den første sæson på det belgiske storhold Lotto-Soudal. 

Men noget var galt. Livet som professionel cykelrytter var ikke en dans på roser for Rasmus, der kæmpede en indre kamp med sin krop og sin psyke.

Fra barnsben havde det været en kamp, og med årene tog den til i styrke. Indtil det en dag tog overhånd og resulterede i et karrierestop.

”Jeg blev først opmærksom på det, da det gik op for mig, at det var ude af min egen kontrol, hvordan jeg spiste. Mine tanker stemte ikke overens med det, jeg gjorde fysisk,” siger Rasmus Byriel Iversen.

Nye tal om spiseforstyrrelse

Rasmus’ kamp med en spiseforstyrrelse er blot ét eksempel på, hvordan sportsudøvere kan presse sig selv ud i en ond spiral i jagten på succes.

En ny rapport fra Syddansk Universitet i samarbejde med Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund viser, at knap hver tredje atlet lige udenfor topeliten udviser symptomer på en spiseforstyrrelse. Det er næsten dobbelt så mange, som tilfældet hos atleter i topeliten.

Ifølge rapporten kan nogle af årsagerne til den højere forekomst af symptomer på spiseforstyrrelser hos subelite-atleter skyldes, at atleter forsøger at optimere på parametre som kropsvægt og kropssammensætning i jagten på en bedre præstation.

En anden mulig årsag er, at topelite-atleter følges tættere af professionelle diætister og psykologer end tilfældet er i subeliten.

Tallene fra rapporten dækker over flere forskellige sportsgrene. Men cykelsporten er en af de risikoidrætter i forhold til at udvikle en spiseforstyrrelse. Det er en sportsgren, hvor vægt har en stor betydning for præstationen.

Madfokus i en tidlig alder 

Som niårig trådte Rasmus Byriel Iversen for første gang i pedalerne på en racercykel. Allerede dengang var vægten og mad et tema, da han var overvægtig.

Regler fra forældre om indtag af mad samt jargon på cykelholdet var med til at kickstarte udfordringerne. 

”Som barn kunne jeg godt finde på at overspise. Her kunne jeg godt skjule, hvad jeg havde spist inden, og så overspise til aftensmad. Det var allerede her, det startede, uden det var deciderede tvangshandlinger,” siger Rasmus Byriel Iversen.

Trods de restriktive vilkår lykkedes det Rasmus Byriel Iversen at score sig en kontrakt på det danske kontinentalhold Team Giant i 2016.

”De gange, jeg kom ned i vægt, udmøntede det sig bare altid i gode resultater. Det var jo med til at forstærke en forstyrret spisning, fordi jeg ville jo tvinge mig ned i vægt, så det gik bedre,” forklarer Rasmus Byriel Iversen.

Efter to år på det danske kontinentalhold flytter Rasmus Byriel Iversen til Italien. Her bliver han i et år. Det forstyrrede forhold til mad blev værre, overspisningerne blev flere og vægttabet gik hurtigere. 

”Når man ikke er topelite-atlet, så er det nemmere at presse sig ud over grænsen, hvor man ikke længere har et sundt forhold til mad,” siger Rasmus Byriel Iversen.

Men ikke desto mindre skiftede han til WorldTour-holdet Lotto Soudal. Det første år som professionel kunne Rasmus’ vægt svinge op og ned med syv kilo indenfor en måned. Men i optakten til sin anden sæson på cykelsportens allerøverste niveau i vintermånederne 2020 skete der noget for Rasmus.

Foto: Privatfoto

Fra trivselsundersøgelse til behandling

Med skiftet op til WorldTouren blev Rasmus også en del af Team Danmark, der som en statslig organisation varetager dansk eliteidræts interesser.

Som Team Danmark-atlet er man støttet på mange fronter for at sikre de bedste betingelser i jagten på succes. Det gælder blandt andet professionel hjælp i form af ernæringseksperter og psykologer, og tilmed er der også en årlig trivselsundersøgelse.

Netop trivselsundersøgelsen fra Team Danmark i vintermånederne 2020 skulle vise sig at blive startskuddet til et behandlingsforløb for Rasmus Byriel Iversen, der senere ville vende op og ned på hans liv.

”Jeg skrev om de ting, jeg oplevede. Jeg var heldig med at være i en høj kategori indenfor Team Danmark, da jeg var professionel. Det betød, at de kunne tilbyde mig diætist og psykolog-forløb,” lyder det fra Rasmus Byriel Iversen.

Efter undersøgelsen blev Rasmus kontaktet af en læge og screenet for spiseforstyrrelse. Her fik han konstateret tvangsoverspisning og en afart af bulimi.

”For mit vedkommende var det en lettelse at få en diagnose på. Indtil da var jeg blev opdraget med og selv sagt, at jeg var for useriøs, når jeg ikke tabte mig mere, eller jeg spiste noget, jeg ikke måtte spise,” fortæller Rasmus Byriel Iversen.

Hvor er hjælpen til ryttere og sportsdirektører udenfor topeliten?

Mens Rasmus havde muligheder for at få professionel hjælp, så er situationen anderledes for ryttere udenfor Team Danmark-regi.

Her er der ikke mulighed for at få tilskud til diætister, psykologer eller andet professionelt kompetence. Til gengæld er der mulighed for at ringe ind til en hotline hos Danmarks Idrætsforbund, hvor en kontaktperson kan vejlede om spiseforstyrrelser.

Men det er en tjeneste, de færreste kender til. I en rundspørge svarer både danske ryttere og sportsdirektører/trænere udenfor topeliten, om de ved, hvor de kan søge hjælp til at håndtere en spiseforstyrrelse.

Otte ud af ti ryttere ved ikke, hvor de kan søge hjælp, hvis de oplever en anden rytter eller de selv har et forstyrret forhold til mad.

Rundspørgen viste også, at knap ni ud af ti sportsdirektører/trænere ikke ved, hvor de skal søge hjælp, hvis de har mistanke om en rytters forstyrrede forhold til mad.

”Der er virkelig mange misforståelser, om hvordan man skal forholde sig til mad i cykelsporten. Især hos ledelsen på cykelholdene. Nu kender jeg en del på den danske cykelscene, og der er stadig et meget gammeldags blik på tingene,” fortæller Rasmus Byriel Iversen. 

Karrierestop

Trods behandling lykkedes det ikke Rasmus Byriel Iversen at få forlænget sin kontrakt med Lotto Soudal efter 2020-sæsonen.

Dermed måtte han forlade cykelsportens øverste niveau og vinke farvel til drømmen om at være professionel cykelrytter. Men han måtte også give afkald på den økonomiske støtte til diætist og psykologforløb fra Team Danmark.

”Jeg var mere overladt til mig selv, og det gjorde det lidt sværere for mig. Derfor tog jeg beslutningen om, at jeg ikke ville kæmpe med det mentale mere. Nu handlede det om, at jeg skulle have det godt med mig selv, og at mad ikke skulle styre mit liv mere,” siger Rasmus Byriel Iversen.

Frem til sommeren 2022 kørte Rasmus Byriel Iversen som amatørrytter hos DCU-holdet Team Herning CK Elite. Nu har han indstillet karrieren som rytter

Til gengæld er han overgået til en rolle som sportsdirektør på selvsamme hold, hvor han også vil dele ud af egne erfaringer og værdier i jagten på at vejlede unge ryttere til at have et sundt forhold til kost og vægt.

”Mad styrer ikke mit liv på samme måde. Det har uden tvivl været sundt for mig. Jeg har taget en del på, siden jeg var cykelrytter. Så det er mere, hvordan jeg skal forholde mig til det, når tøjet begynder at stramme,” fortæller han.

Men selvom maden ikke længere spiller en hæmmende rolle i Rasmus’ liv, så skal han fortsat tage sig i agt.

”Slankekure er stadig et no-go for mig. Det er det eneste, der har kunne slå mig ud og få mig tilbage i de gamle vaner. Så nu prøver jeg at finde en balance imellem, at jeg har en sund krop, uden at jeg skal dømme mig selv som person, ud fra hvordan jeg ser ud,” lyder det fra Rasmus Byriel Iversen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *