Posted on

DIF vil forebygge spiseforstyrrelser hos atleter med inspiration fra Norge

Danmarks Idrætsforbund er ved at forberede indsatser, der skal reducere forekomsten af spiseforstyrrelser hos danske subelite-atleter. Og det er med et kig til et af vores nabolande.

Af Mathias Høj

Flere løsningsforslag er på tegnebrættet i bestræbelserne på at reducere forekomsten af spiseforstyrrelser hos danske atleter udenfor topeliten.

Det fortæller Helle Carlsen, der er konsulent hos Danmarks Idrætsforbund med flere års erfaring indenfor spiseforstyrrelser.

I slutningen af november præsenterede Syddansk Universitet en ny rapport bestilt af Danmarks Idrætsforbund og Team Danmark. Rapporten viste blandt andet, at hver tredje danske subelite-atlet udviser symptomer på spiseforstyrrelser. En subelite-atlet er beskrevet som en atlet, der ikke er en del af landsholdet.

Til sammenligning er det næsten et dobbelt så højt tal, som tilfældet er for atleter i topeliten. En lignende rapport fra 2020 viste, at knap to ud af ti atleter i topeliten udviser symptomer på spiseforstyrrelser.

På baggrund af den seneste rapport vil Danmarks Idrætsforbund igangsætte en række initiativer. Det gælder blandt andet en landsdækkende rådgivningsfunktion, hvor et korps på fem eksperter indenfor blandt andet ernæring og psykologi vil kunne tage ud til klubber, foreninger eller specialforbund og holde oplæg og workshops.

”Vi vil jo gerne forebygge ude i klubber og foreninger, så vi kan hjælpe de trænere og atleter, der har behov for støtte og viden om, hvordan de håndterer problemer med spiseforstyrrelse,” siger Helle Carlsen.

Bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund har sat penge af til at etablere rådgivningsfunktionen, der kan blive udvidet i 2024, hvis den bliver en succes.

Inspiration fra Norge

Løsningsforslagene fra Danmarks Idrætsforbund er på tegnebrættet, men de er endnu ikke færdigudviklet. Efter nytår fortsætter Danmarks Idrætsforbund processen med at udvikle på initiativerne, der er inspireret af norsk model.

I Norge er der et satsningsområde under Norges Idrætsforbund ved navn Sunn Idrett. Formålet med satsningen er at sprede kendskabet til idrætsernæring samt fremme sunde idrætsmiljøer. Sloganet i organisationen er, at sundhed skal komme før præstation.

Sunn Idrett har et netværk af flere end 25 fagpersoner i hele Norge, der tager ud og holder oplæg og foredrag om ernæring og etablering af sunde idrætsmiljøer. 

”Vores faglige netværk er vores ansigt og vores stemmer ude i idrætsforeningerne. Vi er glade for, at vi har så mange dygtige foredragsholdere, som både er fagligt stærke, kender idrætten godt og som dækker store dele af landet. Det er helt nødvendigt for at nå godt ud i idrætten,” siger Katja Smith Ødegaard, der er koordinerende rådgiver i Sunn Idrett.

Danmarks Idrætsforbund forsøger nu at kopiere selvsamme model til danske forhold.

”Det er klart den model, vi synes giver mening. Altså en landsdækkende løsning, så der ikke kun er tre psykologer til rådighed i hele Danmark, så hvis du som atlet bor i Aalborg, er nødt til at køre til Aarhus for at få hjælp,” forklarer Helle Carlsen.

Udover en rådgivningsfunktion vil Danmarks Idrætsforbund også revidere træneruddannelsen. I uddannelsesforløbene skal der være mere fokus på spiseforstyrrelse, så trænerne bliver bedre klædt på til opgaven.

Men det er nødvendigvis ikke alle trænere eller sportsdirektører, der har en træneruddannelse. Derfor kigger Danmarks Idrætsforbund også andre veje for at ramme denne målgruppe.

”Vi har jo et trivselsnetværk, hvor alle specialforbund har en repræsentant, vi kan trække på. Og der kunne man forestille sig, at vi vil etablere et kursus, en uddannelsesdag eller temadag om emnet for eksempelvis trænere og sportsdirektører,” lyder det fra Helle Carlsen.

Trænerne i fokus og mere synlighed

I en rundspørge har vi spurgt ud i det danske cykelmiljø, hvorvidt ryttere og trænere ved, hvor de kan søge hjælp ved mistanke om tegn på spiseforstyrrelse.

Hos både ryttere og trænere er det klart størstedelen, der ikke ved, hvor de kan henvende sig. Otte ud af ti sportsdirektører ved ikke, hvor de kan søge hjælp. Det samme gør sig gældende hos rytterne.

”Bedre til at vejlede via links, brochure m.m. om, hvad og hvordan rytterne spiser korrekt inden træning og løb. Jeg tror, at god og let tilgængelig vejledning kan lægge en god bund for rytterne,” lyder det i et svar i rundspørgen.

Danmarks Idrætsforbund har allerede information tilgængeligt. Det gælder blandt andet et gratis e-læringskursus på sin hjemmeside til alle, der vil vide mere om spiseforstyrrelser. Der ligger også et telefonnummer på en hotline samt en folder om, hvilke tegn på spiseforstyrrelse man skal være opmærksom på.

”Vi vil generelt gerne være mere synlige omkring det her. De produkter, vi i forvejen har, har vi fået testet. Folk synes egentlig, de er gode nok, men de er bare gemt for langt væk,” slutter Helle Carlsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *